L’assessoria fiscal, professió d’alt risc

Els professionals diuen tenir por de les denúncies d’Hisenda

Els assessors fiscals estan molt preocupats perquè la sentència del cas Messi, en la qual el Tribunal Suprem va dictaminar que el jugador barcelonista era culpable de cometre tres delictes fiscals per defraudar 41 milions d’euros, ha provocat una onada de denúncies contra els assessors fiscals.

José Ignacio Alemany estima que “s’està denunciant als assessors fiscals, segons la nostra opinió, sense base suficient. Hem de portar a la consciència dels jutges i magistrats que això és així.

Es necessita una norma clara, una jurisprudència que sigui valent, i una major especialització dels jutges del penal, perquè no tenen l’especialització suficient per tractar aquests temes.
Javier Gómez Taboada, vocal responsable d’Estudis i Investigació de AEDAF, assevera que es tracta d’un tema molt greu, que quan hi hagi delictes fiscals, les persones cridades a enjudiciar si hi ha culpabilitat o no de les persones, fins i tot amb pena de presó, ” confessin molts d’ells no tenir els coneixements suficients per poder jutjar conforme a dret. En un Estat de Dret és molt greu i molt preocupant “.

Hisenda ja té la coartada perquè es digui als jutjats a l’assessor fiscal

Així, Alemany considera que l’Administració denúncia, com en el cas Messi, “perquè els assessors fiscals tinguem por, siguem menys agressius i ajudem a l’Administració a arribar a un acord amb el client”.

La sentència Messi no va condemnar a l’assessor fiscal, sinó que els assessors fiscals van arribar a un acord amb l’Agència per a col·laborar i, per tant, ser exculpats. L’Agència Tributària llavors va deixar de implicar-los en la denúncia contra l’astre del futbol.

“El que diu la sentència és que se sorprèn que no hagin estat denunciats”, apunta el president de la AEDAF.

En l’actualitat ja hi ha condemnes d’assessors fiscals per la seva tasca professional. Per això, consideren que Hisenda ja té la coartada perquè es digui als jutjats a l’assessor fiscal.

“Aquesta sentència dóna suport a Hisenda perquè faci el que vulgui”, afirma Alemany.

“Amb la sentència Messi, el Tribunal Suprem no ens va ajudar molt i treballarem per delimitar quina és la nostra funció i responsabilitat que assumim”, explica.

 

El client és qui decideix

Es exculpen els assessors fiscals a l’argumentar que bàsicament si compleixen la seva tasca bé, el que fan, únicament i exclusivament és informar al seu client. El que pren la decisió no és l’assessor fiscal, sinó el propi client. No obstant això, Alemany afegeix a aquestes afirmacions, que “sabem que hi ha algunes pràctiques d’assessors fiscals que s’involucren, molt més, que són representants o apoderats del client. Però l’assessor fiscal que compleix la seva funció professional, el que fa és assessorar i informar. Donar-li al client unes pautes perquè decideixi “. Però les pors dels assessors fiscals davant Hisenda no es queden només en la possibilitat de ser cridats pels tribunals per respondre de les imputacions dels seus clients. A aquesta tensió professional es ve a sumar ara la futura transposició de la Directiva 2018/822, sobre intercanvi automàtic i obligatori d’informació en la fiscalitat transfronterera subjectes a comunicació d’informació (DAC6) pels intermediaris fiscals -asesores fiscals, advocats o gestors administratius – de declarar operacions que poguessin ser considerades com planificació fiscal agressiva.

Aquests professionals han d’informar Hisenda, a partir l’1 de gener de 2020, en un termini màxim de 30 dies, de la realització d’una operació, negoci jurídic o esquema tributari, realitzat entre parts que es localitzen, almenys, a Espanya i un altre Estat membre de la UE o Espanya i un tercer Estat, quan cobrin per les operacions per estalvi fiscal obtingut.

Aquestes exigències plantegen moltíssims problemes de competència a nivell de la UE
No obstant això, totes les operacions reportables realitzades abans de l’entrada en vigor de la transposició i després de l’entrada en vigor de la Directiva hauran de ser declarades pels intermediaris.

Això fa que s’hagin de declarar operacions realitzades amb anterioritat a l’aplicació de la transposició legal.

També han d’informar d’aquests mecanismes transfronterers quan se’ls exigeixi una obligació de confidencialitat per part del client o el utilitzar un mecanisme normalitzat, és a dir, una operació dissenyada de tal manera que pot ser utilitzada per diversos contribuents sense necessitat d’adaptació substancial, sempre que es busqui un benefici fiscal amb l’operació. Per la mera concurrència de l’indici s’entén que hi ha planificació fiscal i l’obligació de reportar.

Diferent tractament

Per a Alemany, aquestes exigències plantegen moltíssims problemes de competència a nivell de la UE, perquè hi ha països on els assessors fiscals tenen secret professional i no hauran de donar informació, però n’hi ha que no tenen aquesta protecció, tal com passa a Espanya i hauran de facilitar-a Hisenda.

Alemanya, per exemple, té secret professional, igual que Polònia i els països de l’Est. No obstant això, Itàlia, Grècia, Portugal o França, estan en una situació molt similar a Espanya.

El problema és que no hi ha data per a l’entrada en vigor d’aquestes mesures
Per això, Gómez Taboada assenyala que la Llei general tributària espanyola sí que reconeix el secret professional, però no està regulat. “És molt complicat regular si no es regula mínimament la pròpia figura de l’assessor fiscal”, explica.

Per endolcir la situació, el director de l’Agència Tributària, Jesús Gascón, ha reiterat en diferents fòrums la intenció d’aquest organisme d’elaborar i publicar una llista blanca amb els esquemes de planificació fiscal admesos i una altra llista negra amb els esquemes il·lícits per a general coneixement .

D’altra banda, entre els plans a desenvolupar per Hisenda es troba la possibilitat d’arribar a acords en la via econòmic administrativa i, fins i tot, a la jurisdicció contenciosa administrativa, no només en la via administrativa com passa actualment. Així, es reduirà la litigiositat. D’aquesta manera, es podrien activar els per donar “noves oportunitats per arribar a acords. No obstant això, el problema és que no hi ha data per a l’entrada en vigor d’aquestes mesures i, mentrestant, els assessors fiscals intenten suportar la seva por.

Contáctenos

(+34) 972 77 46 39

Horario 10:00-19:00

Dirección Avenida Girona, nº 43, Bajos, 17130 L’Escala (Girona)

Email info@grauisern.cat

BESbswy